ျမန္မာ့အာယုေဗၺဒ သိမ္ျဖဴေဆးသိပၸံဆရာေတာ္ ေရးသားေသာ
" အုိမႈႏွင့္ဆုိင္ရာျပႆနာမ်ား "စာအုပ္ မွ
ျမင္းခြာပင္
ျမင္းခြာပင္သည္ အမ်ိဳးအားျဖင့္ (၄)မ်ိဳးရွိ၏။
(၁) ေရျမင္းခြာ၊
(၂) ျမင္းခြာႀကီး၊
(၃)ပန္းျမင္းခြာ၊
(၄) ေဆးျမင္းခြာတို႔ျဖစ္ၾက၏။
ထိုတြင္ ေရျမင္းခြာ၊ျမင္းခြာႀကီး၊ ပန္း ျမင္းခြာတို႔ကား ပံုသဏၭာန္တူၾကသည္သာမ်ားသည္။
ေဆးျမင္းခြာဟူသည္ကား ျမင္းခြာပင္မ်ဳိးမဟုတ္၊ မုန္တုိင္းပင္ကဲ့သို႔ပင္
ပင္ႀကီးမ်ဳိးျဖစ္၏။
ဆိုခဲ့ေသာ ျမင္းခြာတို႔တြင္ ျမင္းခြာႀကီးသည္အျမတ္ဆံုးျဖစ္၏။
ထိုျမင္းခြာႀကီးသည္-
ခါးသက္ ေသာ အရသာရွိ၏။ ခ်ိဳ၏။ ေj
အစာကိုေၾကညက္ေစတတ္၏။
ႏႈတ္ကို ၿမိန္ေစ၏။
အပူလြန္ကဲေသာေရာဂါ၊ ပိုးေရာဂါ၊
ကိုယ္ေရေရာဂါ၊ အဆုတ္ေရာင္ ဂါ၊ ဖ်ဥ္းေရာဂါ၊ ပန္းနာေရာဂါ၊
ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါတုိ႔ကို ေပ်ာက္ကင္းေစတတ္ ၏။
ခ႐ုသင္းေရာဂါ၊ အေရျပားေရာဂါ၊
ေယာနိတြင္ျဖစ္ေသာ အိုင္းနာ၊ လိင္နိ မိတ္နာတို႔ကို ေပ်ာက္ကင္းေစတတ္၏။
အထူးသျဖင့္
အသက္ႀကီးတို႔အတြက္ ခုခံအားစြမ္းရည္ကို တိုးတက္ေစ တတ္၏။
အသက္ကိုရွည္ေစတတ္၏။
ဆီး၀မ္းတို႔ကို မွ်တေစ၏။
ေသြးအား ေလအားႏွစ္မ်ိဳးစလံုးကို အားရွိေစတတ္၏။
ထိုျမင္းခြာကို အသံုးျပဳလိုသည္ ရွိေသာ္
သဘာ၀ေျမ၊ သဘာ၀ေရ၊ သဘာ၀ ေနေရာင္ျဖင့္ ရရွိအပ္ေသာ ျမင္း ခြာျဖစ္ရန္လို၏။
သို႔မွသာ ထုိျမင္းခြာရြက္တြင္ အသက္ကို ေဆာင္တတ္ေသာ ၾသဇာဓာတ္သည္
တည္ရွိေနႏိုင္မည္ျဖစ္ေပသည္။
ထုိသို႔ သဘာ၀အတိုင္း ရအပ္ေသာျမင္းခြာသည္အလြန္ထြားႀကိဳင္း
သန္မာျခင္းမရွိဘဲ၊ က်စ္လ်စ္ မာေက်ာေန၏။
ခါးသက္ေသာအာဟာရရွိ၏။
သင္းပ်ံ႕ေသာအနံ႔ရွိ၏။ ႏႈတ္ကို ၿမိန္ ေစ၏။
ၾကာရွည္ထားေသာ္ ႏြမ္းေျခာက္သြား႐ံုသာ ရွိ၏။ ပုပ္သိုးသြားသည္ မရွိေခ်။
ထိုျမင္းခြာမ်ဳိးသည္သာ က်န္းမာသက္ရွည္ေရးအတြက္ အသံုးျပဳသင့္ ေသာ
ျမင္းခြာျဖစ္ေပသည္။
ထိုျမင္းခြာရြက္ကို
ၾကက္သြန္ျဖဴႏိုင္ႏိုင္ႏွင့္ႏွမ္းဆီ ျဖင့္ သုပ္စားျခင္း၊
တို႔ျမႇဳပ္စားျခင္း၊ ဟင္းခ်ဳိ၊ ဟင္းခါးခ်က္ေသာက္ျခင္းတို႔ျဖင့္
ႏွစ္သက္သလို အမ်ဳိးမ်ဳိး ျပဳလုပ္စားေသာက္ႏိုင္သည္။
သက္ႀကီးမ်ား ဆီးပူျခင္း၊ ဆီးက်င္ျခင္း ျဖစ္လာလွ်င္၊ ျမင္ခြာရြက္တစ္ဆုပ္၊
ၾကက္သြန္နီတစ္ဥ၊ ေထာင္းေျခ၊ အရည္ညႇစ္ယူၿပီး ေရက်က္ေအးတစ္ဖန္ခြက္ တြင္
ထည့္၍ သၾကားသင့္႐ံုမွ်ျဖင့္ ေရအစား ေသာက္ေပးရသည္။
ေသြး၀မ္း သြားျခင္း၊ဆီးခ်ဳပ္ၿပီး၊ နာက်င္ျခင္း၊ ဆီး၌ေသြးပါျခင္း၊ ဆီးက်ိတ္ေရာင္ျခင္းျဖစ္
လွ်င္ ျမင္းခြာရြက္၊ ၆က်ပ္သား သတၱဳရည္တြင္ ဇီယာမႈန္႔ ၄ဲသားထည့္၊ ေရက်က္
ေအး ၂၇က်ပ္သားတြင္ သၾကားသင့္႐ံုထည့္ ေရအစား ေသာက္ေပးရသည္။
ျမင္းခြာရြက္ေဆးလံုး
(၁) ျမင္းခြာရြက္ - ၆က်ပ္သား
(၂) ပိတ္ခ်င္းသီး - ၃က်ပ္သား
(၃) င႐ုတ္ေကာင္း - ၂က်ပ္သား
(၄) ခ်င္းေျခာက္ - ၁က်ပ္သား
၎ေဆးေလးပါးကို အမႈန္႔ျပဳၿပီး ပ်ားရည္ႏွင့္ေတရသည္။
စားေတာ္ပဲခန္႔အလံုးကေလးလံုးထားၿပီး၊ တစ္ေန႔ ၃-လံုး၊ ၅-လံုး
စသည္ျဖင့္ေသာက္ရသည္။
ထိုေဆးသည္ -
အဖ်ားေဟာင္းမ်ား၊
၀မ္းေအာင့္ေသာေရာဂါ၊
ဆီးေအာင့္၊ ဆီးက်င္ေသာေရာဂါ၊
ဆီးရွိလ်က္ မဆင္းေသာ ေရာဂါ၊
မ်က္စိမႈန္ေစျခင္းအစရွိ ေသာမ်က္စိအားနည္းေသာေရာဂါ၊
မွတ္ညာဏ္သတိ အားနည္းေသာေရာဂါ၊
ခုခံအားကုိယ္ေငြ႕အားနည္းသူမ်ားအတြက္
အထူးသင့္ေလ်ာ္ေသာ ေဆးျဖစ္ ပါသည္။
ထိုေဆးဖက္တို႔တြင္ ပါ၀င္ေသာ ႀတိကဋဳက္ဟုေခၚေသာ အစပ္ ၃-ပါးတုိ႔ သည္
စပ္ပင္စပ္ၾကေသာ္လည္း၊ င႐ုတ္သီးကဲ့သို႔ စပ္ေသာအက်ဳိးကိုမေပး၊ စပ္
ေသာအျပစ္ကို မျပဳဘဲ၊ ပူေႏြး၍ ၀မ္းကိုေထာက္ကူေသာအက်ိဳးႏွင့္ ၀မ္းမီး ကို
ေျခခ်က္ၿပီးေသာအခါ၌ ေအးေသာ အက်ဳိးကို ေပးတတ္ေလသည္။
ထိုသို႔ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ဆီးေရာဂါ၊ မ်က္စိေရာဂါတို႔အတြက္
ေကာင္းျခင္းျဖစ္သည္ ကိုသတိျပဳမွတ္ယူအပ္ေပသည္။
No comments:
Post a Comment