စိမ္းျပာေရညိွ၏ စြမ္းရည္ထူးမ်ား Spirulina
[B][U]စပီရူလုိင္းနား [/U][/B]ဆိုသည္မွာ ကမၻာေပၚရွိ သဘာ၀အေလွ်ာက္ ၇ရွိနိုင္ေသာအစားအစာအားလံုးထဲတြင္ အာဟာရဓါတ္ ေပါၾကြယ္၀ဆံုးေသာ အဏုဇီ၀ပင္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါသည္။ ယင္းေရညွိပင္သည္ သာမန္ေရထဲ၌ မေပါက္နိုင္ပါ။ ဓာတ္စားပါ၀င္ႏႈန္းျမင့္မားေသာ (pHျမင့္မားေသာ) ေရကန္မ်ား၌သာ ေပါက္ပြားနိုင္သည္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ မီးေတာင္ေဟာင္းမ်ား၏ အလယ္တြင္၇ွိ ေရကန္မ်ားတြင္ ေတြ႕ရေလ့ရွိပါသည္။
အာဟာရဓာတ္တန္ဖိုး
စပီရူလုိင္းနားေဆးျပားတြင္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္လိုအပ္ေသာ အာဟာရဓာတ္အမ်ိဳးေပါင္း ၁၀၀ေက်ာ္ ပါ၀င္သည္။ ထို့ေႀကာင့္ စပီရူလုိင္းနားနွင့္ ေရသာရလွ်င္ အျခားဘာအစာမွ မစားပဲနွင့္ လေပါင္းမ်ားစြာ အသက္ရွင္နိုင္ပါသည္။
၁။ သက္သတ္လြတ္အသားဓာတ္
စပီရူလုိင္းနားေဆးျပား၏ ၅၀% မွ ၆၀%မွာ ပရိုတင္းဓာတ္ေခၚအသားဓာတ္မ်ားပါသည္။ အသားမစားရပဲ အသားဓာတ္ကို ျပည့္ျပည့္၀၀ရရွိနိုင္သည့္ ကမၻာေပၚတြင္ တစ္ခုတည္းသာရွိသည့္အပင္ပင္ျဖစ္ပါသည္။ ထို့ေႀကာင့္သက္သတ္လြတ္စားသူမ်ား၊ ရဟန္းသံဃာေတာ္မ်ား၊ အသားဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့သူမ်ား၊ ကေလးသူငယ္မ်ား၊
ကိုယ္၀န္ေဆာင္နွင့္နို႕တိုက္မိခင္မ်ား၊ အသက္ႀကီးသူမ်ားအတြက္ အထူးသင့္ေလ်ာ္ပါသည္။
၂။ မရွိမျဖစ္ အဆီဓာတ္မ်ား
စပီရူလုိင္းနားတြင္ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အေရးပါေသာမရွိမျဖစ္ အဆီဓာတ္၏၅% ပါ၀င္ပါသည္။ အထူးသျဖင့္ GLA ေခၚဂါမာလီနိုလီနစ္အက္ဆစ္မ်ားစြာပါ၀င္ပါသည္။ ယင္းGLA သည္ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းရွိ ကိုလက္စထေရာနွင့္ အႏၱရာယ္ေပးနိုင္ေသာအဆီမ်ားကို ေခ်ဖ်က္ေပးသည္။ ထို့ေႀကာင့္ အ၀လြန္သူမ်ား၊ နွလံုးေသြးေႀကာက်ဥ္းလူနာမ်ားအတြက္ အထူးသင့္ေလ်ာ္ပါသည္။ ထို့အျပင္ အေႀကာမ်ားထံုက်င္ျခင္း၊ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္ျခင္း၊ စိတ္ဓာတ္က်ျခင္းတို့ကိုလည္း သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။ အရက္ျဖတ္ရာတြင္ တိုက္ေကၽြးပါက မ်ားစြာ အေထာက္အကူျပဳပါသည္။
၃။ ကာဗိုဟိုက္ၿဒိတ္ေခၚ အင္အားဓာတ္
စပီရူလုိင္းနားတြင္ပါ၀င္ေသာ ကာဗိုဟိုက္ၿဒိတ္ဓာတ္မ်ားသည္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ စြမ္းအားမ်ားတိုးေစပါသည္။ အားကစားသမားမ်ား စားသံုးပါက အေမာခံနိုင္ၿပီး သက္လံုေကာင္းေစပါသည္။ အိုလံပစ္ခ်န္ပီယံအမ်ားစုသည္ စပီရူလုိင္းနားကို မွန္မွန္စားသံုးျခင္းျဖင့္ စံခ်ိန္မ်ား တိုးတက္ေကာင္းမြန္လာေႀကာင္း ေတြ႕ရပါသည္။
၄။ ဗီတာမင္မ်ား
စပီရူလုိင္းနားတြင္ဗီတာမင္ဓာတ္မ်ားစြာပါ၀င္သည္။ အထူးသျဖင့္ ဗီတာမင္ေအ (ဘီတာကယ္ရိုတင္း) ၊ ဗီတာမင္ဘီ၁၂ နွင့္ ဗီတာမင္အီးဓာတ္မ်ားစြာပါ၀င္ပါသည္။ ဘီတာကယ္ရိုတင္းသည္ အေရျပားကို လွပေကာင္းမြန္ေစသည္။ ၀က္ျခံနွင့္ႀကာစူးမ်ားမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးသည္။ မ်က္စိအားေကာင္းစသည္။ ထို့အျပင္ခႏၶာကိုယ္ခုခံအားကို တိုးတက္ေစျပီး ကင္ဆာေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးမွကာကြယ္ေပးသည္။ ဗီတာမင္ဘီ၁၂သည္ သာမန္အားျဖင့္ အသားနွင့္အသည္းတို႕တြင္သာ ပါေလ့ရွိသည္။ အျခားအသီးအနွံမ်ားတြင္ပါေလ့မရွိပါ။ အပင္အားလံုးထဲတြင္ ဗီတာမင္ဘီ၁၂ပါ၀င္ေသာအပင္မွာ စပီရူလုိင္းနား တစ္ခုသာရွိပါသည္။ ထို႕ေႀကာင့္သက္သတ္လြတ္စားသူမ်ား အဓိက စားသံုးသင့္ပါသည္။ ဗီတာမင္ဘီ၁၂သည္ အင္အားခ်ိနဲ့သူမ်ားအတြက္ အထူးလိုအပ္ပါသည္။ အသက္ႀကီးသူမ်ားစားးသံုးပါက အလြယ္တကူအစာေႀကညက္ေစရန္ အားေပးပါသည္။ နို႕တိုက္မိခင္မ်ားအတြက္လည္း အထူးလိုအပ္ပါသည္။ ဗီတာမင္အီးသည္ ခႏၶာကုိယ္အတြင္းရွိ အဆီဓာတ္မ်ား ေလ်ာ့က်ေစနိုင္သျဖင့္နွလံုးေသြးေႀကာက်ဥ္းေရာဂါသည္မ်ားအတြက္ အထူးပင္ အသံုး၀င္ပါသည္။
၅။ သတၱဳဓာတ္မ်ား
စပီရူလုိင္းနားတြင္သံဓာတ္၊ ထံုးဓာတ္နွင့္ အိုင္အိုဒင္းဓာတ္မ်ား ႀကြယ္၀သည္။ သံဓာတ္သည္ အမဲအသဲထက္၂၈ဆ ပိုမိုပါ၀င္ပါသည္။ ပါ၀င္ေသာသံဓာတ္ေႀကာင့္ ေသြးအားေကာင္းေစပါသည္။ ပါ၀င္ေသာထံုးဓာတ္ေႀကာင့္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္နွင့္နို႕တိုက္မိခင္မ်ားအတြက္ အက်ိဳးျဖစ္ထြန္းေစပါသည္။ အသက္ႀကီးေသာအမ်ိဳးသမီးမ်ား ႀကံဳေတြ႕ရေလ့ရွိသည့္ အရိုးဆတ္ျခင္း၊ အရိုးက်ိဳးလြယ္ျခင္း၊ အရိုးပြျခင္းတို႕မျဖစ္ေစရန္ ကာကြယ္ေပးပါသည္။ အိုင္အိုဒင္းဓာတ္သည္ လည္ပင္းႀကီးေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးသည္။
၆။အျခားအာနိသင္မ်ား
(က) စပီရူလုိင္းနားကိုခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်ရာတြင္ အသံုးျပဳနိုင္ပါသည္။ ပါ၀င္ေသာ Phenylalanine ေႀကာင့္ ဆာေလာင္မြတ္သိပ္မႈကို ပေပ်ာက္ေစပါသည္။ ပါ၀င္ေသာGLA ေႀကာင့္ ပိုေနေသာအဆီမ်ားကို က်ေစပါသည္။ တစ္ခ်ိန္တည္းမွာပင္ ပါ၀င္ေသာအာဟာရဓာတ္မ်ားေႀကာင့္ အားယုတ္မႈမျဖစ္ေစပါ။
(ခ) စပီရူလုိင္းနားတြင္ပါ၀င္ေသာ ဘီတာကယ္ရိုတင္းနွင့္ အျခား သတၱဳဓာတ္မ်ားသည္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားမွ ကာကြယ္ေပးပါသည္။
(ဂ) ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္မ်ား စားသံုးပါက ဆီးခ်ိဳေရာဂါကိုသက္သာေစနိုင္ပါသည္။
(ဃ) အသည္းေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးကို တိုက္ေကၽြးႀကည့္ရာ အထူးပင္ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစေႀကာင္း ေတြ႕ရပါသည္။
(င) အနာရွိသူမ်ား စားသံုးပါက ပါ၀င္သည့္ ပရိုတင္းဓာတ္နွင့္ ဗီတာမင္ဓာတ္မ်ားေႀကာင့္ အနာက်က္ျမန္ေစပါသည္။
[B][U]Spirulina[/U][/B] is a blue green microalgae which grown in alkaline water. It is highly nutritious and actually a total food for human nutrition. Human can survive with Spirulina and water without taking any other food or any other chemical or synthetic supplement and free from pathogenic microorganism.
Nutritional Value
1. Meat free protein
Spirulina is very rich in protein, greater than beef, eggs or soybeans. It contains 18 amino acids including 9 essential amino acids. It is useful in:
@ Patients with protein deficiency malnutrition
@ Growing child
@ Pregnant and lactating women
@ Convalescence
@ Old age
@ Vegetarians (can use it safely since it is a plant origin)
2. Essential fatty acids
It is rich in essential fatty acids like gamma linolenic acid (GLA) and linolenic acid. It is extremely rich in GLA that can relieve;
@ Ischaemic heart disease
@ Obesity
@ Hypercholesterolemia
@ Alcoholism
@ Depression
@ Weakness due to old age
3. Carbohydrate
It contains glycogen and rhamnose which promotes muscle power and therefore it provide power to athletes, increased stamina and performance. Hundreds of Olympic and world champion athletes are using Spirulina both for training and competition to increase stamina and endurance to improve training resulting in faster time.
4. Vitamins
Spirulina is rich in beta-carotene (ProvitaminA) . Vitamin B12 and Vitamin E. Beta-carotene is 25 times richer than raw carrots. Unlike the preformed Vit A synthetic and fish liver oil,
beta-carotene is completely non-toxic even in mega dose. It acts as an antioxidant (anti-cancer property) and also useful for body resistance, eye and skin.
Spirulina is the only and highest plant source of Vit B12, 2-6 times than raw beef liver. It is useful for;
@ Staying powe (for high energy)
@ Nursing mother
@ Vegetarians
@ Improved digestion in elderly.
The biological activity of Vit E in spirulina is 49% greater than synthetic Vit E which is useful for ischaemic heart disease. Other Vitamins include, Vit B1 (Thiamine), Vit B2 (Riboflavin), Vit B6 (Phyridoxine), Folic acid, Nicotinic acid, Biotin (Vit H), Inositol and Vit D- calcium pantothenate.
5. Minerals
Spirulina is rich with iron and calcium. Iron is 28 times than raw beef liver. Iron can help maintenance of energy, correction of anaemia, relieve listlessness and also benefit to nursing mother. Calcium is 10 times than milk. It helps stave off osteoporosis, especially useful for post-menopausal women. Other minerals and trace elements include; Magnesium, Manganese, Zinc, Phosphorus, Chromium, Selenium, Copper, Sodium, Potassium, Chloride….etc.
6. Others
(a) Spirulina is one of the nature’s richest sources of phenylalanine, the natural appetite suppressants. The surprising success of Spirulina in weight-loss programme for obesity seems to be in its ability to facilitate low-calorie dieting without the energy draining and health destroying nutritional deficiencies. Slimmers claim that Spirulina taken before meals effectively suppress their appetite while at the same time actually boosting their energy level.
(b) Spirulina if nature’s richest whole-food source of antioxidants, which is important to prevent cancer. These antioxidants (cell protector) include:
@ Pigments -Betacarotene (super antioxidant), chlorophyll, phycocyanin
@ Vitamins -B1, B6, Vit E
@ Amino -Methionine acid
@ Trace element -Selenium
These are the best cell protector we can get, especially important with our modern life-style and the environment pollutant surrounding us.
(c) In 1989, the NCI ( National Cancer Institue) of the United States announced that the naturally occurring sulfolipid portions of the glycolipids in Spirulina were found to be remarkably active against the AIDS virus.
Indications
1. Loss of appetite, insomnia, fatigue
2. Malnutrition
3. Convalescence
4. To promote digestion and absorption
5. Food supplement for dieters and vegetarians
6. Energy supplement for athletes
7. To enhance diabetes control
8. To sped up wound healing
9. To reduce serum cholesterol and thus protect from cardiovascular disease
10. To accelerate weight reduction in the treatment of obesity
11. Growing child
12. Pregnant and lactating women
13. Old age
14. To accelerate immune response.
ညႊန္း
Provimin
Bio-min C
SpiruEmblica(FAME)
No comments:
Post a Comment